Fråga 2021/22:232 Försvårat byggande av trygghetsbostäder

av Jakob Forssmed (KD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Riksdagen fattade i april 2021 beslut om ändringar i statens budget för 2021 som innebar utökat stöd till äldreomsorgen, på initiativ av bland andra Kristdemokraterna. I initiativet tillsköts pengar till olika typer av bostäder för äldre personer: dels till särskilda boenden och biståndsbedömda trygghetsbostäder, dels till ”hyresbostäder för äldre personer på den ordinarie bostadsmarknaden” – exempelvis trygghetsboenden eller andra anpassade boenden för äldre som inte kräver biståndsbedömning.

Denna senare del ska enligt riksdagens beslut utgöra merparten av stödet, och denna öronmärkning lade regeringen i en egen anslagspost i regleringsbrevet till Boverket. Däremot har regeringen inte bemödat sig med att sätta en bemyndiganderam för denna anslagspost som motsvarar det riksdagen efterfrågade i sitt budgetinitiativ. Detta trots att riksdagen var tydlig med att bemyndiganderamen måste utökas när medlen tillförs.

Som resultat av att regeringen inte gjort detta har Boverket inte kunnat bevilja den upparbetade kön av ansökningar om stöd för att bygga trygghetsboenden, trots att det anslag som tilldelades skulle ha täckt in detta behov.

Boverket har påtalat för regeringen att bemyndiganderamarna för trygghetsbostäderna är för snäv och föreslagit en omfördelning av bemyndigandet mellan anslagsposter. Regeringen har dock inte genomfört nödvändiga förändringar. Hade de gjort det skulle nuvarande köer redan kunnat vara hanterade i sin helhet, enligt Boverkets bedömning.

Allt som krävs är en ändring i regleringsbrevet, men regeringen har dragit benen efter sig. Detta trots att det råder brist på anpassade boenden för äldre, och fler byggprojekt behöver sjösättas. I en stor del av landets kommuner råder brist på både biståndsbedömda och icke biståndsbedömda bostäder för äldre.

För att fler äldre ska få tillgång till anpassade boenden snabbare, behövs fler och olika typer av äldreboenden. Genom att till exempel möjliggöra flytt till ett trygghetsboende tidigare i livet, kan även pressen på platserna i särskilt boende dämpas, då en eventuell flytt till dessa mer resurskrävande och dyrare boenden kan skjutas upp.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Avser ministern att genomföra nödvändig ändring i regleringsbrevet så att fler byggprojekt för anpassade boenden för äldre kan starta?