Fråga 2021/22:216 Smittspridning inom äldreomsorgen

av Karin Rågsjö (V)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

I Sverige har nu 80,8 procent av dem som är 18 år och uppåt blivit fullvaccinerade. Däremot är det tveklöst så att vaccineringen är ytterst ojämlikt genomförd. Ju sämre folkhälsa vi ser i områden, desto lägre vaccinationsgrad. Det handlar om tillit, information och tillgänglighet. En undersökning i slutet av september pekar på att i Värmland var 77 procent av hemtjänstpersonalen vaccinerad medan i Stockholm bara 53 procent av hemtjänstpersonalen var vaccinerad. Oroväckande ojämlikt.

Självklart måste personal kunna omplaceras. Arbetsgivaren kan inte kräva att en anställd tar emot ett erbjudande om vaccination, även om det behövs för arbetstagarens eget skydd. Däremot kan arbetsgivaren bedöma att ett vaccinationsskydd liksom andra smittskyddsåtgärder är helt nödvändiga för arbete i viss verksamhet. Den som saknar lämplig immunitet och inte följer säkerhets- och skyddsregler kan behöva omplaceras till en annan verksamhet.

En rad andra smittskyddsåtgärder måste till, såsom obligatorisk smittskyddsutrustning för personal inom äldreomsorgen och snabbtestning av personal inför varje nytt arbetspass. Det är även extremt viktigt att påfyllnadsvaccineringen av äldre och riskgrupper sker mycket skyndsamt och prioriteras.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Vad avser ministern att göra ytterligare för att förhindra ökad smittspridning inom äldreomsorgen?