av Jimmy Ståhl (SD)
till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)
Vid ett möte med Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, NTF, och Sveriges trafikutbildares riksförbund, STR, på Gillinge halk- och riskutbildning framkom det en hel del olika frågeställningar gällande körkort och trafiksäkerhet. Trafikutskottet fick möjligheten att besöka säkerhetshallen, där vi fick förnya våra kunskaper om hur illa det kan gå om förare inte är uppmärksamma och väl förberedda i trafiken på olika scenarier som kan uppstå. Efter genomgången i säkerhetshallen gick utskottet ut på halkbanan och fick bevittna hur en bil beter sig vid olika hastigheter på underlag som ska likna packad snö. Personbilen färdades i två olika hastigheter, 30 kilometer i timmen och sedan 40 kilometer i timmen. Med tanke på dessa låga hastigheter blev stoppsträckan ganska lång.
Experterna på Gillinge stannade inte vid att visa utskottet hur en personbil betedde sig utan startade även en lastbil och en långfärdsbuss. De tunga fordonen gjorde dock bara en resa var på halkbanan i 30 kilometer i timmen, vilket räckte för att konstatera att stoppsträckan var betydligt längre än för personbilarna.
Efter övningarna följde en genomgång av dagen och hur man utbildar blivande förare och vad NTF och STR ansåg sig sakna. Den stora frågan som uppstod var just halkkörning för tunga fordon. När någon tar B-körkort är just halkkörning en del av riskutbildningen, men denna del saknas för den tunga behörigheten. Det finns företag som har skickat sina anställda på halkutbildning för att öka kunskapen, men sedan YKB-utbildningen infördes har det nästan helt försvunnit. Detta då företagens utbildningsekonomi viks åt YKB-utbildningen. Halkkörning med tung trafik bör vara en del av utbildningen med tanke på att det är så stor skillnad på stoppsträckor och mellan personbil och tunga fordon. En tanke kan därför vara att förstärka YKB-utbildningen och införa praktiska moment som halkkörning med tunga fordon.
Med anledning av ovanstående text vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:
Avser ministern och regeringen att se över YKB-utbildningens delar för att implementera till exempel halkutbildning som en del av utbildningen?