Fråga 2021/22:2 Uppdrivning av skogsplantor

av Betty Malmberg (M)

till Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP)

 

Växande skogar spelar en mycket stor roll som kolsänka. Det är därför viktigt att vi kontinuerligt kan driva upp nya skogsplantor som kan bidra till denna klimatnytta. I detta fall är torv en viktig ingrediens som varje år används för att driva upp cirka 380 miljoner skogsplantor, och fler plantor kommer troligen att krävas framgent.

Sverige är i dag självförsörjande på odlingstorv, men dessvärre befaras stora problem. Framför allt för att de torvmarker som det i dag skördas odlingstorv på beräknas ha en kvarvarande livslängd på i genomsnitt endast 12 år. Med handläggningstider för nya täkttillstånd på upp till tio år och ansökningskostnader som kan uppgå till 1 miljon kronor finns det höga hinder som måste rivas. Därför behöver branschen snarast tydliga besked om hur regeringen ser på en långsiktig och fortsatt produktion av torv i landet. I dag ges nämligen motstridiga besked.

 Ett exempel på det är regeringsuppdraget om återvätning av bland annat utdikade torvmarker, som Skogsstyrelsen fick (20 maj 2021). Att driva upp 380 miljoner skogsplantor årligen kräver ett odlingssubstrat där torven är huvudingrediens, och i dag finns inga inhemska alternativ till torven. Det är dessutom stor efterfrågan på torv i hela EU. Regeringens politik kan komma att äventyra skogens tillväxt, och Sverige riskerar att bli beroende av importerad torv från länder utanför EU med oklara hållbarhetskrav, såsom Belarus och Ryssland. Det är inte hållbart.

Med hänvisning till ovanstående vill jag fråga miljö- och klimatminister Per Bolund:

 

Vilka åtgärder kommer ministern att vidta för att säkerställa fortsatt skörd av odlingstorv och därmed fortsatt föryngring av skogen?