Fråga 2021/22:1916 IS-terrorister dömda för landsförräderi

av Markus Wiechel (SD)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

En 33-årig dansk medborgare som stred för terrorgruppen Islamiska staten i Syrien har nyligen dömts för landsförräderi i dansk domstol till 14 års fängelse. Den dömde gärningsmannen var aktiv i terrorgruppen mellan 2013 och 2017.

Återigen ser vi hur man i Danmark tar grov kriminalitet på allvar, genom att inte acceptera att dessa individer vandrar fritt på danska gator. I Sverige har vi tvärtom sett hur närmast samtliga IS-terrorister med svenskt medborgarskap, som vi sorgligt nog har väldigt många av, kan vandra fritt på våra gator. Av de få som dömts ser vi i stället hur mycket av de fasansfulla brott som de gjort sig skyldiga till över huvud taget inte finns med när de dömts.

Vad som blir än mer bisarrt med den svenska hållningen är det faktum att staten och därmed skattebetalarna har tvingats stå för att hjälpa vissa av dessa personer att återvända till Sverige – personer som tillhört en mördarsekt med det uttalade målet att förinta såväl människor som de friheter vi har i Sverige.

Mot bakgrund av ovanstående önskas justitie- och inrikesminister Morgan Johansson svara på följande fråga:

 

Avser ministern att bidra till att samtliga som anslutit sig till terroristorganisationer som Islamiska staten eller liknande grupper ska dömas för landsförräderi, och om inte, varför?