Fråga 2021/22:1915 Tvångsförflyttning av ukrainska barn

av Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

I Ukraina har vi ända sedan Rysslands brutala invasion sett upprepade och systematiska övergrepp och trakasserier mot civila. De väpnade styrkorna har kroppsvisiterat och förhört civilbefolkningen samt kopierat data från mobiltelefoner. Därtill finns omfattande vittnesmål om plundring, sexuellt våld och i värsta fall rena mord. Övergreppen slutar tyvärr inte där.

Personer som ansetts ha kopplingar till den ukrainska regeringen eller militären har torterats, och flera har tvångsdeporterats till fångläger i Ryssland, enligt omfattande vittnesmål. Utöver dessa har civila tvångsförflyttats då man önskar få full kontroll över de ockuperade delarna och vissa antas bli potentiella hot mot Ryssland.

FN:s kommitté för mänskliga rättigheter har nu bekräftat att anklagelserna om att Ryssland sysslar med tvångsdeportering av ukrainska barn för adoption i Ryssland är trovärdiga. Frågan har dessutom lyfts i FN:s säkerhetsråd.

Samtidigt har de ryska myndigheterna har anammat en klart förenklad procedur för att ge ryskt medborgarskap åt barn utan föräldrar eller förmyndare och för att dessa barn ska kunna adopteras av ryska familjer.

Detta är inga nya uppgifter. USA:s utrikesminister Antony Blinken framförde bland annat i juli att minst 260 000 barn tvångsdeporterats från Ukraina till Ryssland. Den grymma, hänsynslösa och utstuderade hanteringen har således varit aktuell länge.

Utrikesminister Ann Linde önskas därför svara på följande fråga:

 

Har ministern agerat mot bakgrund av de rapporter vi hört om tvångsförflyttningar från Ukraina, i synnerhet avseende deportationen av ukrainska barn?