Fråga 2021/22:1914 Flyktingar som semestrat i hemlandet

av Markus Wiechel (SD)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Den 10 februari i år skickade undertecknad in interpellation 2021/22:342 till migrationsministern, då jag önskade klarhet i hur regeringen tänker när människor som väljer att semestra i sina hemländer ändå kan beviljas flyktingstatus i Sverige. Eftersom de kan återvända till sina hemländer har de uppenbarligen inte det behov av skydd som de får genom uppehållstillstånd i Sverige.

Att detta fenomen är vanligt kanske inte kommer som någon överraskning, men nu visar en ny undersökning som tidningen Bulletin har beställt från Novus att hela 79 procent av dem som kom till Sverige som flyktingar har valt att semestra i sitt hemland. Samtidigt visar undersökningen att endast 2 procent av de utlandsfödda planerar att återvända till sitt födelseland i framtiden, medan 16 procent svarar kanske.

I den efterföljande interpellationsdebatten var statsrådet Ygeman tydlig: ”Om en person med flyktingstatus frivilligt återvänder till det land som han eller hon flytt från kan det innebära att personen inte längre är flykting och att personens flyktingstatusförklaring därmed ska återkallas. Detta följer av både utlänningslagen och internationell rätt. Det kan i vissa fall då bli aktuellt att återkalla personens uppehållstillstånd. Det är Migrationsverket som efter en individuell bedömning i varje enskilt fall avgör om en statusförklaring eller ett uppehållstillstånd ska återkallas.” Statsrådet menade vidare att det var beklagligt att ”vissa människor missbrukar asylsystemet” och menade att det skulle motverkas.

Mot bakgrund av vad statsrådet Ygeman anfört i debatten råder det inget tvivel om att hans regering fullständigt misslyckats med sin politik även på detta område. Eftersom varannan asylinvandrare inte heller kommer i arbete finns där ett stort skäl att motverka missbruk, då det annars bidrar stort till såväl kriminalitet och utanförskap som ökad splittring i vårt samhälle och kraftigt ökade välfärdskostnader.

Statsrådet Anders Ygeman önskas mot bakgrund av detta svara på följande fråga:

 

Anser statsrådet att det är prioriterat att framöver säkerställa att personer som fått asylskäl i Sverige ska förlora sina uppehållstillstånd och sin flyktingstatus ifall de återvänder till sina hemländer, och om inte, varför?