Fråga 2021/22:1912 Önskemål från polisen till regeringen

av Markus Wiechel (SD)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Den 7 september 2022 återkopplade justitie- och inrikesminister Morgan Johansson på undertecknads fråga 2021/22:1887 om polisernas önskemål gentemot politiken. Mot bakgrund av en färsk rapport från SOM-institutet som visade att brottsligheten är väljarnas viktigaste valfråga önskade jag ha svar på varför justitieministern struntat i att genomföra de ändringar som poliser menar krävs för att de ska klara av sin uppgift.

Justitieministern valde i sin återkoppling att rada upp en rad förändringar som regeringen hade valt att gå vidare med, varav ingen berörde de fyra områden som poliserna anser är de viktigaste: att ta bort mängdrabatten, avskaffa automatisk frigivning efter två tredjedelar av straffet, avskaffa ”ungdomsrabatten” för dem som fyllt 18 år samt utöka utvisningen av utländska medborgare som döms för brott. Således kom inget svar på min fråga.

Frågan är särskilt intressant då Sverige ur ett europeiskt perspektiv sticker ut och då situationen har förvärrats avsevärt under Socialdemokraternas regeringsinnehav. Särskilt mot bakgrund av att Socialdemokraterna men också deras tilltänkta regeringsunderlag – Centerpartiet, Miljöpartiet och Vänsterpartiet – återkommande har motsatt sig de verksamma förslagen blir regeringen svaret skyldig: Varför struntar man i professionen?

Således nödgas undertecknad att återigen komma med en fråga till justitie- och inrikesminister Morgan Johansson, som önskas svara på följande:

 

Varför har inte ministern och regeringen genomfört politik i enlighet med de toppförslag som rankas som de viktigaste av landets poliser, och kan vi förvänta oss att åtgärder vidtas för att följa dessa?