Fråga 2021/22:1911 Tillträde till ukrainska krigsfångar

av Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Efter en attack mot ett fängelse i ryskockuperade Oljonivka i juli framkom det att omkring 53 människor, samtliga ukrainska krigsfångar, har avlidit och att minst 75 har skadats. Alla krigsfångar är i dag skyddade av internationell lag efter att de tillfångatas, varför de på intet sätt kan anses vara en del av kriget och därför inte får attackeras. Mot bakgrund av detta valde Ukraina att utreda händelsen som ett krigsbrott. Man misstänkte Ryssland för att ha iscensatt en ukrainsk attack med syftet dölja tortyr eller misshandel av ukrainska krigsfångar.

Såväl FN som Röda Korset ville snabbt ha mer information, varför de begärde att få fysiskt tillträde till platsen. Trots påståenden från rysk sida att de båda organisationerna skulle få tillträde till fängelset var verkligheten tvärtom annorlunda, och någon inbjudan dök aldrig upp.

Sedan tidigare har det gått att ta del av en rad rapporter som beskriver situationen i de ockuperade områdena i Ukraina. Situationen för såväl civilbefolkning som krigsfångar är mycket svår där man förvandlat de ockuperade områdena till en avgrund av skräck och laglöshet. Det har funnits uppenbara bevis för att tortyr och inhuman behandling har förekommit, men också slumpmässiga gripanden och kvarhållanden av civila. Därtill har organisationer som Human Rights Watch (HRW) talat med personer som vistats i regionerna Cherson och Zaporizjzja. Dessa har dokumenterat minst 42 fall av olagliga gripanden och kvarhållanden samt tortyr av krigsfångar som lett till döden. Enligt HRW är syftet från rysk sida att tvinga till sig information och injaga skräck i människor så att de till slut ska underkasta sig Ryssland och acceptera ockupationen.

Mot bakgrund av ovanstående önskas utrikesminister Ann Linde svara på följande fråga:

 

Vilka åtgärder har ministern vidtagit i syfte att öka möjligheten för FN, Röda Korset eller andra internationella människorättsorganisationer att få tillträde till ryska fängelser som innehåller ukrainska krigsfångar?