Fråga 2021/22:1907 Inhemsk cement för byggande

av Mikael Eskilandersson (SD)

till Statsrådet Johan Danielsson (S)

 

Att lösa cementkrisen och säkra tillgången till brytbart råmaterial i Sverige är avgörande för byggandet. Omgående behövs insatser för att få till en hållbar lösning för att säkra cementtillgången, så att byggprojekt inte ställs in och så att byggande kan planeras och genomföras.

Mark- och miljööverdomstolen beslutade i juli 2021 att avvisa Cementas ansökan om ett nytt tjugoårigt tillstånd för kalkstensbrytning i Slite på Gotland. Det befintliga tillståndet löpte ut den 31 oktober. Cementa verkar nu under ett tillfälligt tillstånd som löper ut den 31 december 2022. Cementa har lämnat in en ny ansökan till domstolen, vilken är en form av bryggtillstånd mellan det tillfälliga och det långsiktiga, vilket Cementa enligt uppgift arbetar med. Återigen ska en juridisk prövning enligt miljöbalken göras.

I en problematisk tid tycks de insatser som krävs för att inte ytterligare försvåra för byggherrar utebli. Bostäder samt anläggningar för infrastruktur och för näringslivsutveckling är högst samhällsviktigt. Inom bostadspolitiken behövs flera insatser för att möjliggöra fler bostäder som fler människor har råd med samt bättre lösningar som gynnar byggande. Det är riskabelt om bostadsbyggandet och infrastruktursatsningar hämmas.

Under lång tid har intressenter inom byggbranschen lyft fram faran med att inte cementkrisen löses. Byggföretagen pekar exempelvis på att det är centralt viktigt för byggandet och att näringslivet och industrin är viktiga medspelare i att lösa problemen. Byggmaterialpriserna och tillgången till råvaror är en utmaning att lösa. Covidkrisen och Rysslands krig i Ukraina visar med tydlighet på vikten av ökad svensk självförsörjning och inhemsk produktion samt utvinning av råvara och förädling. 

Nu behövs omgående agerande för att möjliggöra tillgång till råvaror i Sverige. Utan material kan inget byggas. Samordnad insats där näringsliv och industri ingår, och att en konkret plan för cementproduktionen i Sverige tas fram, är avgörande för byggandet.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet Johan Danielsson:

 

Hur ska statsrådet nu agera för att säkerställa inhemsk utvinning av råvara och lösa cementkrisen för att möjliggöra byggande i Sverige?