Fråga 2021/22:1905 Bristande tillgång till bredband

av Nina Lundström (L)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Bredband är en mycket viktig infrastrukturfråga för näringsliv, myndigheter, kommunal verksamhet och våra medborgare. Internetuppkoppling är vital för mängder av viktiga samhällsrelaterade kontakter. Arbetet går framåt men mycket återstår att göra så att alla får tillgång. Skillnaderna är stora. I kommuner med mycket landsbygd är tillgången till bredband lägre än i kommuner med främst stadsbygd. Bland Stockholms läns kommuner har Sundbyberg och Stockholms stad kommit längst med i princip 100 procent hushåll i absolut närhet till bredband med 1 gigabit per sekund, medan Norrtälje har 86,5 procent. 

PTS har i uppdrag av regeringen att beskriva och analysera den faktiska och möjliga tillgången till infrastruktur och tjänster för elektronisk kommunikation. Uppföljningen 2021 visar på skillnader i tillgång till bredband. Andelen fiberanslutna hushåll varierar stort även i Stockholms län. Hushållens tillgång till fiber totalt sett ligger på 91 procent, men utanför tätorter och småorter är tillgången endast 49 procent. Den bristen och kapacitetsbrister i 4G-nätet hindrar landsbygdsutveckling och företagande. Arbetet med 5G är viktigt men löser inte dagens hinder. Arbete på distans förutsätter en fungerande digital infrastruktur. Brister försvårar medborgarnas kontakter med samhällets viktiga verksamheter. Företagandet hämmas. Laggande internetuppkoppling som leder till att kontakten med nätet försvinner, eller digitala möten avbryts, försvårar möjligheten att arbeta. Privathushåll och småföretag kan i dag inte ställa formella krav på att få fiber framdraget eller någon formell möjlighet att få möjligheterna analyserade och bedömda, oavsett om dessa är villiga att bekosta en hög andel. Bristande tillgång till 4G kan innebära extra kostnader för hushållen när bolagens master har problem. 

Regeringens strategi 2016 innebär ett helt uppkopplat Sverige år 2025. År 2020 bör 95 procent av alla hushåll och företag ha tillgång till bredband om minst 100 megabit per sekund. År 2023 bör hela Sverige ha tillgång till stabila mobila tjänster av god kvalitet. År 2025 bör hela Sverige ha tillgång till snabbt bredband. Ambitiösa mål kräver åtgärder om målen ska omfatta alla medborgare.

Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Vilka åtgärder ämnar ministern vidta för att medborgare och företagare som i dag saknar godtagbar tillgång till bredband ges den möjligheten?