Fråga 2021/22:1901 Utrikesministerns hantering av sociala medier

av Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Den 25 augusti nåddes vi av den fruktansvärda nyheten att Centerpartiets partiordförande Annie Lööf var en måltavla för den person som kallblodigt mördade en djupt uppskattad psykiater tillika psykiatrisamordnare i centrala Visby under Almedalsveckan.

Samtidigt som vi tar del av denna fruktansvärda nyhet valde utrikesminister Ann Linde att skicka ut följande tweet: ”Fruktansvärt att det som SD och andra högerextrema krafter riktat mot Annie Lööf lett till detta. All heder och omtanke till dej Annie.”

Det ovärdiga utspelet från utrikesministern är inte bara smaklöst. Det är direkt ansvarslöst att ett svenskt statsråd direkt eller indirekt utmålar ett av Sveriges största oppositionspartier som ansvarigt för vad en psykiskt sjuk galning gör.

Man kan även fråga sig om utrikesministern med detta menar att kritik mot politiska motståndare kan likställas med en önskan om att de ska mördas. Därtill kan man fråga sig hur man har mage att skamlöst utnyttja denna fruktansvärda tragedi. Det framstår nämligen som om den första tanken utrikesministern fått när hon tagit del av uppgifterna är att peka finger mot politiska motståndare för att plocka billiga poäng.

Att socialdemokratiska statsråd återkommande agerat djupt omdömeslöst på sociala medier är ingenting nytt, och det har varit föremål för diskussion tidigare. Utrikesministern hör dock inte till den skara statsråd som normalt beter sig illa på sociala medier. Det blev helt enkelt ett nytt lågvattenmärke.

Mot bakgrund av följande vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Har ministern för avsikt att ta tillbaka, förtydliga eller vidta någon annan åtgärd, med anledning av sitt uttalande?