Fråga 2021/22:1900 Åtgärder för en cancerpreventiv kost

av Markus Wiechel (SD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

En av tre svenskar kommer någon gång i livet att drabbas av cancer, och tumörer är i dag efter hjärt-kärlsjukdomar den vanligaste dödsorsaken i Sverige då cirka 26 procent av de årliga dödsfallen sker till följd av dessa.

Även om forskningen går framåt finns det i dag lite man kan göra när en patient har elakartade cancertumörer, särskilt om de upptäckts i ett sent stadium. Ett råd för att motverka spridning och ytterligare problem under en behandling är ett hälsosamt leverne, bland annat genom att hålla sig ifrån rökning, vara försiktig när man solar och äta en hälsosam kost. Vad som menas med det sistnämnda är dock inte helt solklart, och inte heller är det självklart att allt som i vanliga fall anses vara hälsosamt är bra för en cancerpatient. Vidare är okunskapen inom vård och omsorg för kostens betydelse oroväckande hög, samtidigt som informationen till patienter och deras anhöriga om betydelsen av att äta rätt i enlighet med den vetenskap som finns är närmast obefintlig.

Det finns mat som är bra att äta om man har cancer, då detta som komplement till annan behandling kan dels motverka cancercellernas tillväxt, dels skydda friska celler. Den medicinska behandlingen och nutrition går nämligen hand i hand, varför det är alldeles för viktigt att ignorera de möjligheter som finns med rätt mat och livsstil. Bara genom att anpassa maten och livsstilen kan vi göra det svårare för cancerceller att etablera sig i kroppen genom att undvika viss mat. Livslängden men också livsglädjen kan helt enkelt förlängas och förstärkas även för personer med obotlig cancer.

Bara genom att öka medvetenheten om vikten av kost kan det underlätta för patienter och deras anhöriga att leva längre och bättre. Inte minst kan det stimulera till att det blir lättare för cancerpatienter att leva med en strikt förändrad diet utan att omgivningen dömer dem. Det är nämligen inte helt lätt att som cancerpatient bli bortbjuden och avstå från en viss rätt, trots vetskapen om att det som bjuds kan förvärra sjukdomsförloppet.

Mot bakgrund av detta önskas socialminister Lena Hallengren svara på följande fråga:

 

Vilka initiativ har ministern vidtagit under sin tid i regeringen som syftar till en förbättrad kost för cancerpatienter eller ökad kunskap om kostens betydelse för dessa och deras anhöriga?