Fråga 2021/22:1896 Utlandssvenskars möjlighet till deltagande i val

av Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Sveriges konsulat i Málaga har nu fått utöka antalet dagar som det går för svenska medborgare att avlägga sin röst i riksdagsvalet. Intresset har lyckligtvis visat sig vara så stort att svenskar i många fall har fått vänta i kö i flera timmar. I fallet Málaga har det dessutom skett i en mycket varm korridor, varför man rekommenderat väljare att ta med vatten och eventuellt en fällstol. Glädjande nog har konsulatet i Málaga nu meddelat att man utökat fristen med tre dagar, men det ändrar inte det faktum att sjukdom och personalbrist orsakar problem som försvårar utlandssvenskars möjlighet att rösta.

Över 660 000 svenskar uppskattas för närvarande att bo i utlandet, och utgör således en befolkning motsvarande Sveriges näst största kommun. Av dessa beräknas omkring 170 000 vara röstberättigade, men valdeltagandet är oroväckande lågt (40 procent i riksdagsvalet 2018). Det finns därför all anledning att verka för att fler deltar och för att det ska vara så enkelt som möjligt då det helt enkelt är en demokratifråga. Utlandssvenskar uppfattar sig ofta dessutom som en icke-prioriterad grupp och skulle med all sannolikhet ha ett högre valdeltagande och således utnyttja sin demokratiska rätt att rösta om denna upplevda känsla var annorlunda.

Mot bakgrund av ovanstående önskas utrikesminister Ann Linde svara på följande fråga:

 

Vilka åtgärder har ministern vidtagit i syfte att förenkla och stärka utlandssvenskars möjlighet att delta i kommande riksdagsval?