Fråga 2021/22:1894 Ökad skolfrånvaro

av Roger Haddad (L)

till Statsrådet Lina Axelsson Kihlblom (S)

 

Liberalerna har under hela den här mandatperioden återkommande uppmärksammat frågan om problematisk långvarig frånvaro (hemmasittare) men även om den generella vikten av bättre kartläggning och sammanställning av när- och frånvaron i skolan, oavsett om det är giltig eller ogiltig frånvaro.

En sådan uppföljning är särskilt nödvändig efter två år med pandemin där vi ser hur undervisningen drabbades negativt. Elever med långvarig frånvaro riskerar att bli hemmasittare och komma efter i undervisningen om huvudmannen inte följer upp deras situation. En vanlig förklaring är bristande stöd och avsaknad av rätt insats, till exempel speciallärare eller en plats i särskild undervisningsgrupp. Liberalerna har presenterat flera förslag för att förbättra båda dessa möjligheter.

Vi fick också hösten 2020 igenom ett tillkännagivande från Liberalerna i utbildningsutskottet att regeringen ska initiera ett arbete med att ta fram en modell för hur staten nationellt kan samla in frånvarostatistik, och sedermera fick Skolverket ett uppdrag. Sedan dess har vi inte sett något konkret från regeringen samtidigt som det kommer nya enkäter, senast från Autism- och Aspergerförbundet, som bekräftar problembilden med ökad frånvaro och ökad risk för hemmasittare.

Hösten 2018 fanns det enligt ett inslag i Kalla fakta minst 5 000 elever som blivit hemmasittare, och det är inget annat än ett misslyckande för samhället. Men vi vet också att det finns ett stort mörkertal – problemen är mycket mer omfattande men svåra att få grepp om, just för att det saknas nationell statistik.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Lina Axelsson Kihlblom:

 

Avser regeringen att vidta åtgärder som förebygger hemmasittande, exempelvis insamling av frånvarostatistik i skolan?