Fråga 2021/22:1893 Ökad förföljelse av bahaier i Iran

av Anders Österberg (S)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Bahaierna i Iran, landets största icke-muslimska minoritet och enligt FN en av de svårast utsatta religiösa minoriteterna i landet, har varit föremål för en ny och högre nivå än förut av attacker som orkestrerats av de iranska myndigheterna. 

Tillslagen började den 31 juli med en våg av arresteringar av bahaier över hela landet och följdes av att 200 myndighetsföreträdare den 2 augusti spärrade av byn Roshankouh i provinsen Mazandaran, som har en stor bahaibefolkning. Med tunga jordförflyttande maskiner genomförde man en grym operation där bahaiernas bostäder förstördes. Även 20 hektar bahaiägd mark konfiskerades i samband med detta. Vapenskott hördes och pepparspray användes för att skingra folkmassorna. Agenterna arresterade vem helst som emotsatte sig operationen och konfiskerade mobiltelefoner för att förbjuda filmning. En video (https://twitter.com/BahaiBIC/status/1554720628871151623) som visar flera av de fördrivna bahaierna vid rasmassorna av sina bostäder i Roshankoush har trots detta fått en omfattande spridning och visats 3,4 miljoner gånger via ett instagramkonto.

En särskilt besynnerlig rapport beskriver hur myndighetsagenter den 31 juli trängde sig in i en förskola i en stor stad i landet och distribuerade bahaiböcker och –broschyrer till förskolepersonalen som inte är bahaier. De gav sedan instruktioner och tvingade personalen att framför kamera säga att bahaierna givit och spridit materialet till lärarna. Att myndigheterna, i avsaknad av bevis för sina grundlösa anklagelser mot bahaierna, hemfaller åt att fabricera bevis på en förskola att använda som propaganda att bahaier försöker påverka och konvertera muslimska barn till bahaitron är skamlöst och chockerande. Samma dag utfärdade dessutom Irans underrättelseministerium ett nedsättande uttalade (https://www.bic.org/news/bahais-accused-colonialism-and-infiltrating-kindergartens-52-fresh-acts-persecution-add-more-100-recent-weeks) som anklagar bahaierna för ”kolonialism” och att ”infiltrera förskolor”.

Vidare har bahaiers egendomar konfiskerats i olika delar av landet, ofrivilliga försvinnanden har rapporterats och en ny våg av bahaistudenter har nekats tillträde till högre utbildning. Tre framträdande bahailedare, som sedan tidigare avtjänat tio år i fängelse på grund av sin tro, har åter arresterats.

Den 22 augusti i år slog en grupp FN-experter (https://www.ohchr.org/en/press-releases/2022/08/iran-un-experts-alarmed-escalating-religious-persecution) larm om situationen där man uppmanar de iranska myndigheterna att upphöra förföljelsen och trakasserierna av religiösa minoriteter och användandet av religion för att neka grundläggande mänskliga rättigheter. De uttrycker i sitt uttalande en djup oro för de tilltagande godtyckliga arresteringarna och ofrivilliga försvinnandena av medlemmar av bahaitron samt förstörelsen och konfiskeringen av deras egendomar i vad som kännetecknar en policy av systematisk förföljelse. 

I skrivande stund har 200 incidenter där bahaier varit måltavlor rapporterats på en tidsrymd av tre veckor. Detta är en oroväckande intensifiering mot bakgrund av den nog så bekymmersamma systematiska förföljelse som pågått i Iran de senaste 43 åren. Det finns all anledning att agera på FN-experternas analys av situationen som är i samklang med många andra alarmerande bedömningar från människorättsorganisationer och experter världen över. 

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Kan ministern uppmana till omedelbart upphörande av förföljelsen av bahaierna direkt med företrädare för Iran och försöka att ta initiativ för att iranska myndigheter friger bahaifångar, lägger ned åtal, återger egendomar och kompenserar individer för förstörda hem?