Fråga 2021/22:1891 Kostnadsöverskridanden för Förbifart Stockholm

av Thomas Morell (SD)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Förbifart Stockholm (E4) är en viktig pusselbit för att skapa en tillgänglig Stockholmsregion. Den nya sträckning som förbifarten utgör binder ihop norra och södra Stockholm, vilket förhoppningsvis kommer att leda till att människor och varor kan ta nya och smidigare resvägar. Förbifarten kommer att avlasta Essingeleden och innerstaden samt minska sårbarheten i Stockholms trafiksystem.

Förbifart Stockholm är 2,1 mil lång och går i större delen i tunnel. Vägen sträcker från Kungens kurva i söder till Häggvik i norr med sex nya trafikplatser ovan jord. Restiden för hela sträckan beräknas till 15 minuter. Av vägens 2,1 mil går drygt 1,8 mil i tunnel. Byggtiden beräknades till 14 år med trafikstart 2030.

Jag noterar dock att beräknad kostnad för Förbifart Stockholm nu ligger på 37,7 miljarder kronor och hör till landets större byggprojekt. Då ska det kommas ihåg att kostnaden för projektet år 2009 angavs till 25 miljarder kronor. Det innebär ett kostnadsöverskridande med hela 12,7 miljarder eller omräknat i procent −51 procent. 

Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Avser ministern att vidta åtgärder för att komma till rätta med de kraftiga kostnadsöverskridandena för projektet Förbifart Stockholm?