Fråga 2021/22:1888 Antalet dödsskjutningar

av Markus Wiechel (SD)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

I skrivande stund har 45 människor mist livet i Sverige sedan årsskiftet, till följd av skottlossningar. Det innebär att lika många människor har avlidit i år som under hela förra året – som skrämmande nog då var det högst uppmätta antalet någonsin i vårt land.

De skjutningar vi talar om kan i de allra flesta fallen kopplas till konflikter mellan olika kriminella nätverk, det vill säga till den organiserade gängmiljön. Vi ser vidare hur antalet skjutningar ökat i takt med att antalet konflikter ökat och i takt med att dessa konflikter blivit allvarligare än tidigare. 

Sverige har redan flest dödskjutningar per capita i hela Europa, vilket gör dessa siffror extra alarmerande. Trots att såväl polis som andra aktuella aktörer inom kriminalvården och rättsväsendet har varnat i tiotals år, ser vi hur regeringen blundar för de många och uppenbara problem vi ser, och som bara förvärras.

Justitieminister Morgan Johansson slår sig ofta för bröstet när han stolt deklarerar att regeringen har bidragit till att skärpa 60 brott, men han talar tyst om alla de effektiva straffskärpningar och andra åtgärder som han stoppat, åtgärder som ligger på rättsväsendets önskelista och som har en bevisat positiv effekt i andra länder.

Det blir därför, milt uttryckt, löjeväckande när justitieministern inför valet den 11 september ber svenska folket om förtroende att vanstyra Justitiedepartementet i fyra år till när man misslyckats så kopiöst i åtta år.

Mot bakgrund av detta önskas justitie- och inrikesminister Morgan Johansson svara på följande fråga:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta i syfte att stoppa det dödliga gängrelaterade våldet, och varför har inte åtgärderna vidtagits under de senaste åtta åren?