Fråga 2021/22:1886 Nedgång i bostadsbyggandet

av Mikael Eskilandersson (SD)

till Statsrådet Johan Danielsson (S)

 

Statistiken visar i det besvärliga ekonomiska läget att skenande byggkostnader och kraftigt fall i byggstarter ger färre nya bostäder. Det krävs åtgärder för att förenkla och gynna byggandet, även för privatpersoner och mindre byggherrar. Bostadsbehovet är stort, och efterfrågan på småhus måste tas på allvar trots den rådande ekonomiska situationen. Att ensidigt driva en bostadspolitik för enbart hyresrätter och stora huskomplex, som regeringen i hög grad står för, är inte rimligt.

Analysföretaget Byggfaktas månatliga byggstartsindikator för juli pekar på fallande byggstarter. I juli var nedgången 21 procent jämfört med samma månad 2021. Bostadsbyggandet står för hela nedgången.

Det behövs långsiktighet när bostadsbyggandet minskar för att hålla igång byggandet, eftersom behovet av bostäder fortfarande är stort.

Regelförenklingar och nya incitament för att öka byggandet krävs, så att det blir enklare att bygga, konkurrensen ökas och priserna kan påverkas. Investeringsstödet hjälper inte och fungerar enligt byggbranschen dåligt.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Johan Danielsson:

 

Vad avser statsrådet nu att föreslå för att förenkla byggandet, mot bakgrund av de omfattande prisökningarna och nedgången i byggstarter?