Fråga 2021/22:1885 Testamentsregister

av Markus Wiechel (SD)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Arvstvister är ett mycket sorgligt fenomen, som ofta sker mitt i sorgen efter att en närstående har gått bort och som kan innebära en enorm påfrestning för tidigare fridfulla familjer. I värsta fall kan dessa pågå för all framtid. Att under den mycket svåra och känslosamma stund som uppstår när en kär person avlider dras in i en arvstvist och behöva hantera nya konflikter kan dock vara helt onödigt.

Enligt lag ska bouppteckningar och äktenskapsförord registreras hos Skatteverket, just för att det är viktiga juridiska avtal. Det gäller dock inte testamenten, vilket innebär att den som författat ett testamente inte får samma garantier för att det som skrivs blir kvar. Oavsett om det förvaras i hemmet eller i ett bankfack kan testamentet avsiktligt eller oavsiktligt försvinna. För att vara säker på att så inte sker finns möjligheten att mot betalning hyra en plats för det hos vissa advokatfirmor och begravningsentreprenörer. Mot bakgrund av att det rör sig om privata företag kan dock vad som helst hända. Förvaltaren går i konkurs, drabbas av uppköp eller något annat och risken, inte minst om testamentet skrivits för väldigt länge sedan, är att testamentet även i dessa fall försvinner.

Mot bakgrund av att Skatteverket sedan länge har öppnat för att hantera testamenten och det återkommande riktats tillkännagivanden till regeringen (bland annat genom bifall till min motion 2020/21:67), kan man fråga sig varför vi fortfarande inte sett någon proposition från regeringen. Frågan är inte särskilt svår, och den lösning som föreslås skulle underlätta avsevärt för de som mist en närstående.

Eftersom Skatteverket under föregående höst fått uppdraget att se över förutsättningarna för att inrätta ett register blir frågan än mer aktuell. Uppdraget redovisades den 21 februari i år och där var det tydligt att Skatteverket såg möjligheten till att införa ett testamentsregister i offentlig regi som myndigheten kunde ansvara för. Regeringen har kort och gott inget kvar att utreda.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Varför har inte ministern återkommit med en proposition i enlighet med riksdagens tillkännagivanden om testamentsregister, och när kan vi förvänta oss att så sker?