Fråga 2021/22:1882 Hinder för elproduktion från solceller

av Nina Lundström (L)

till Statsrådet Khashayar Farmanbar (S)

 

I skuggan av de rekordhöga elpriserna ökar intresset för att producera sin egen el. Många villaägare monterar upp solceller på taket för att minska exponeringen mot höga elräkningar och för att samtidigt bidra till klimatomställningen.

Energi måste finnas när och där den behövs. Solenergin är ett av de kraftslag som går att bygga ut i stor skala i närtid. Det gör den till ett verktyg bland flera i klimatarbetet. När solen skiner, och när solenergiproduktionen sammanfaller med behovet, eller när elen kan lagras har den stor potential även om detta inte är hela lösningen för en robust energiproduktion.

Solenergin byggs nära brukarna och förändrar delvis utformningen av kraftsystemet. Solenergin spelar en viktig roll nu när de fossila bränslena ska bort samtidigt som energianvändningen i stora delar av världen behöver öka ordentligt för att människor ska kunna få det bättre. Elen måste alltid fungera, och alla behöver få den el de behöver.

För att vi ska klara klimatomställningen behöver hinder som bromsar utvecklingen avlägsnas. Ett tydligt hinder för villaägare som installerat solceller, klara för produktion av el, är att dessa i de flesta fall inte kan börja leverera förrän nätbolagen bytt elmätare. Efter att solcellerna är installerade byter elnätsbolaget ut elmätaren där så krävs. Det behövs en elmätare som klarar av att mäta hur mycket el som går in i huset från elnätet, men också hur mycket el huset levererar ut på nätet.

Vattenfall AB är helägt av svenska staten och är en av aktörerna som enligt villaägare anses ha långa ledtider för byte av elmätare. Fastighetsägare har förlorat möjligheten att bidra till elproduktion nu när solen lyser som mest. Kilowattimmar som inte kommer till användning på grund av att de inte kommer ut på elnätet blir ett slöseri med både miljön och pengar.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Khashayar Farmanbar:

 

Vilka åtgärder kommer statsrådet att vidta för att skyndsamt avlägsna hinder som hindrar möjligheten för elproduktion från solceller att komma till användning?