Fråga 2021/22:1880 Anonyma donationer till partierna

av Rasmus Ling (MP)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

TV4:s Kalla fakta har i en dokumentär visat hur fem av riksdagens partier aktivt försökt att kringgå den lag som finns för anonyma partidonationer; detta genom olika upplägg. Avslöjandet är dels genant, dels problematiskt ur flera aspekter. Det riskerar att undergräva tilltron till de politiska partierna och till demokratin. I två av de berörda partierna, Socialdemokraterna och Liberalerna, har det fått konsekvenser i form av att tjänstepersoner tagits ur tjänst eller slutat sitt jobb. I de tre andra, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Moderaterna, så har man sagt att eftersom inget lagbrott är begått så vidtar partierna ingen åtgärd över huvud taget.

Sverige har tidigare fått kritik för att ha slappa regler kring partidonationer, och Kalla faktas granskning visar att det finns fog för kritiken. Flera av partierna förefaller också ha uppbyggda system för att kringgå lagen, och det finns skäl att misstänka att det har hänt förut.

Mot bakgrund av vad som framkom i Kalla fakta och den diskussion som uppstått därefter vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Avser ministern att ta några initiativ för att skärpa lagstiftningen om partidonationer?