Fråga 2021/22:1879 Flytt av passmaskin

av Monica Haider (S)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

I början av sommaren meddelades att den passmaskin som funnits i polishuset Älmhult i slutet av sommaren kommer att flyttas till Ljungby. Anledningen är att man vill effektivisera passtillverkningen. Boende i Älmhult kommer därmed att tvingas resa till Ljungby, Växjö eller Kristianstad för att göra ett nytt pass framöver.

Det är självklart enkelt att förstå att flytten innebär en effektivisering – man kommer endast att behöva bemanna passmaskinen på ett av ställena. Men för boende i Älmhults kommun innebär det en stor försämring, och det sänder också en signal om att servicen i de mindre kommunerna inte är prioriterad av Polismyndigheten.

Jag är av meningen att en god service i hela landet är av största vikt, och jag är också stolt över det arbete som den socialdemokratiskt ledda regeringen har gjort när det gäller statlig närvaro i hela landet.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Vad gör ministern och regeringen för att säkerställa att polisen tillhandahåller en god service för pass och andra tjänster även i mindre kommuner?