Fråga 2021/22:1878 Trafiksäkerheten för gående och cyklister på väg 225

av Nina Lundström (L)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Väg 225 är en viktig länk på Södertörn genom att den binder samman väg 73 med E4/E20. Väg 225 har stora brister gällande trafiksäkerheten för gående och cyklister. Farliga omkörningar är vardag, och trafikmiljön leder till att cyklister ibland väljer att inte cykla på detta viktiga stråk. Gående vistas i farlig trafikmiljö på väg till busshållplatser. Förstärkta regler för minsta säkerhetsavstånd vid omkörning skulle kunna bidra till ökad trafiksäkerhet i avsaknad av gång- och cykelstråk tills en lösning finns på plats. 

Vägen har bitvis bristfällig sikt, och stora delar av sträckan saknar helt utrymme för oskyddade trafikanter. Väg 225 har även bristfällig framkomlighet för busstrafik med långa sträckor där vägbredden understiger sju meter. Sjöfarten genererar mycket tung trafik som ofta väljer väg 225. I dagsläget används länsväg 225 som är den kortaste vägen mellan Nynäshamn, Botkyrka och Södertälje då Tvärförbindelse Södertörn ej är färdigställd. Avlastningen genom Tvärförbindelse Södertörn ligger flera år fram i tiden men löser inte trafiksäkerheten för gångtrafikanter och cyklister. Den nya Hansalinjen mellan Nynäshamn, Visby och Rostock innebär att gods flyttas från vägarna till att transporteras sjövägen. Norviks hamn kommer att fortsätta utvecklas och bli ett nytt logistiknav då all containerverksamhet flyttas dit från Värtahamnen, och cirka 1 000 lastbilar per dag väntas trafikera hamnen enligt den transportutredning som togs fram. Den befintliga samt ökande trafiken ökar vikten av att få till åtgärder för oskyddade trafikanter snarast längs väg 225. År 2015 publicerade Trafikverket rapporten Åtgärdsvalsstudie – Väg 225 mellan väg 73 och Lövstalund. Nynäshamns och Botkyrka kommun, Stockholms län, som inkluderade flera åtgärdsförslag för förbättrad trafiksäkerhet samt gång- och cykelåtgärder. År 2019 publicerades Trafikverkets fördjupade åtgärdsutredning för väg 225. Åtgärder har inte genomförts. Kommunen har i yttrande till regeringen uppmärksammat regeringen på bristerna gällande trafiksäkerheten på väg 225.

Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth följande:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att trafiksäkerheten för gående och cyklister snarast ska förbättras på väg 225?