Fråga 2021/22:1873 Jämlik vård

av Markus Wiechel (SD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Centralt för det svenska sjukvårdssystemet är att Sveriges hälso- och sjukvård ska vara likvärdig och tillhandahållas på lika villkor för hela befolkningen. Det innebär kort sagt att man som patient ska kunna förvänta sig ett likvärdigt bemötande, oavsett i vilken region man söker vård. Vi vet dock alla att det inte är så i dag. Väntetiderna varierar och i vissa fall sorgligt nog också kunskapen eller förmågan att erbjuda rätt hjälp.

Något som förvärrar denna problematik och därmed också försvårar målet om en jämlik vård i hela landet är det faktum att vi har 21 sjukvårdsregioner med olika sjukvårdssystem i stället för ett samordnat system med ett statligt huvudmannaskap. Därtill ser vi återkommande hur socialministern gör utspel om att försvåra för de patienter som till följd av oro för den bristande kvaliteten och osäkerheten i svensk vård önskar skaffa privata försäkringar – detta trots att agerandet från dessa patienter som redan bidrar till det gemensamma de facto också innebär ökade resurser till den allmänna vården.

För att gå in på en väldigt specifik åkomma som ur ett individuellt perspektiv kan innebära oerhörda svårigheter i vardagen kan man lyfta frågan om histaminintolerans. Om man som patient söker hjälp för misstänkt histaminintolerans i Västra Götalandsregionen finns där en gedigen kunskap om åkomman. Därtill tar man det på allvar, och patienten i fråga kan också förvänta sig en utredning för att sedan få råd och hjälp från kunniga dietister och allergologer inom vården. Om samma patient efterfrågar denna hjälp i Stockholm kan det heta att åkomman inte ens existerar och det blir inte ens någon utredning genomförd – med hänvisning till att det vetenskapliga underlaget brister. Så kan det inte få fortsätta.

Socialminister Lena Hallengren önskas svara på följande fråga:

 

Mot bakgrund av de skillnader som patienter i dag möter baserat på vilken sjukvårdsregion de tillhör, kan vi förvänta oss att ministern verkar för att det ska bli lättare för patienter att söka vård privat, eller vilka åtgärder avser hon att vidta för att skapa en jämlik vård?