Fråga 2021/22:1871 Säkerhetsavståndet vid omkörning av cyklist

av Nina Lundström (L)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Cyklister upplever ibland att bilister inte tar tillräcklig hänsyn vid omkörning. Det sker bland annat på landsvägar och omkörningar sker trots möte med andra fordon. Hastigheter kan vara höga vid omkörning på landsvägar. Enligt 3 kap. 33 § trafikförordningen (1998:1276) ska den förare som kör om lämna ett betryggande avstånd i sidled mellan sitt fordon och det fordon som körs om. Det finns dock inget angivet mått på vad som ska anses vara ett betryggande avstånd. Det blir därmed en bedömningsfråga som riskerar att bli subjektiv och godtycklig. I flera länder har säkerhetsavståndet, liksom hastighet, vid omkörning reglerats. Det handlar om regelverk för minsta avstånd (till exempel 1,5 meter) och andra åtgärder, såsom hastighet vid omkörning.

För ökad trafiksäkerhet bör motorfordon hålla ett tillräckligt respektavstånd vid omkörning av cyklister. Forskning från flera länder visar att omkörningar där motorfordon och cyklister delar vägbanan ökar risken för cykelolyckor. Det är rimligt att även i Sverige tydliggöra vad som är ett respektavstånd vid omkörning av cyklister. Ökad trafiksäkerhet är viktigt för såväl cykelpendlare som motionärer.

På frågan om vad som görs har regeringen tidigare hänvisat till pågående arbete och utredningar. Infrastrukturministern betonade i ett svar på en skriftlig fråga i oktober 2020 att ett tillräckligt avstånd vid omkörning är en viktig trafiksäkerhetsfråga för cyklister. Ministern framförde då att frågan kan komma att aktualiseras framöver då regeringen kontinuerligt arbetar för att förbättra trafiksäkerheten i enlighet med nollvisionen.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Vilka åtgärder avser ministern att ta för att reglera minsta avstånd vid en bilists omkörning av cyklist, förslagsvis motsvarande den regel om 1,5 meters avstånd som finns i andra länder?