Fråga 2021/22:1869 Prioritering avseende utvisningar

av Markus Wiechel (SD)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Flera medier skrev under föregående år om en kurdisk familj som skulle utvisas. Det handlade dels om två barn i lågstadieåldern, som båda är födda i Sverige, dels om deras föräldrar som ursprungligen kommer ifrån Irak. Båda dessa har heltidsjobb.

Utöver de många artiklar som skrivits om denna familj har klasskompisar till de två barnen demonstrerat, vädjandebrev har skickats och en namninsamling nådde över 6 000 signaturer i november förra året. Engagemanget är naturligtvis inte särskilt förvånande, då det till synes handlar om en exemplarisk invandrarfamilj som myndigheterna önskar utvisa.

Det sticker särskilt i ögonen då man samtidigt vet vilket bristande engagemang som regeringen har beträffande utvisning av andra migranter som saknar rätt att vistas i Sverige. Sådana som inte jobbar och i stället på olika sätt belastar samhället och det gemensamma eller som rent av sysslar med kriminalitet. 

Undertecknad vet inte hur det har gått för nämnda familj från Irak. Dock är det alldeles uppenbart att det finns en skev prioritering avseende avvisningar från Sverige. Detta har vi även sett beträffande exempelvis personer som gästarbetat i Sverige, men som fått lämna landet av den enkla anledningen att de inte tagit tillräckligt med semester.

Statsrådet Anders Ygeman önskas mot bakgrund av detta svara på följande:

Avser statrådet att vidta åtgärder i syfte att ändra prioriteringen avseende utvisningar, eller på annat sett se över rådande hantering?