Fråga 2021/22:1868 Utvisning av kriminella migranter

av Markus Wiechel (SD)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

I juni 2021 uppmärksammades det i tidningen Samnytt att en nyanländ syrier vägrat betala sin tågresa och därefter tacklade tågvärden. Tågvärden fick vidare höra att vederbörande var en ”jävla svensk-hora-rasist”.

Senare visade det sig att denne otacksamma, ohyfsade och djupt osympatiske individ var en serievåldtäktsman som dömts för olika övergrepp i såväl Stockholm som Örebro och Hallsberg. Mannen har bland annat tvingat till sig sex genom att misshandla eller knivhota sina offer och har ertappats med att förfölja och hålla fast en förbipasserande kvinna som han därefter tafsat på. Vittnesmålen om de olika dåden visar milt uttryckt på en sällan skådad hänsynslöshet.  

Det är dock inte bara grova sexualbrott denne individ gjort sig skyldig till. Han har vid sidan om hot och förgripelse mot tjänsteman även försökt sig på utpressning av en pizzeria. Mannen i fråga har trots allt detta, sluppit utvisning.

Sorgligt nog finns det exempel på exempel där utländska medborgare som begått fasansfulla brott slipper utvisning, och vissa har till och med belönats med medborgarskap efter att de misstänkts för eller rent av blivit dömda i svensk domstol. Detta trots att vår nuvarande justitieminister flertalet gånger påstått sig vilja stå för hårdare tag mot kriminella i allmänhet och sexualbrottslingar i synnerhet. Det bör inte betraktas som särskilt kontroversiellt att kräva av utländska medborgare som vistas i vårt land att de ska följa rådande lagar.

Mot bakgrund av ovanstående önskas justitie- och inrikesminister Morgan Johansson svara på följande fråga:

Har ministern för avsikt att verka för att införa nolltolerans där samtliga utländska medborgare som begår allvarliga brott per automatik förlorar rätten att vistas i Sverige och om så inte är fallet, varför?