Fråga 2021/22:1866 Det fria vårdvalet och kvinnors rätt till kejsarsnitt

av Markus Wiechel (SD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Patientlagen är i dag tydlig: Vård ska så långt det är möjligt utformas och genomföras i samråd med patienten. Vidare läser vi i samma lag att vården ska främja berörda patienters integritet, självbestämmande och delaktighet. När det finns flera behandlingsalternativ som står i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet ska patienten enligt lagen dessutom få möjlighet att välja det alternativ som han eller hon föredrar.

Läkarnas etiska regler är också tydliga. I dessa anges det att en läkare ska behandla patienten med empati, omsorg och respekt. Läkaren får inte använda sin yrkesauktoritet för att inkräkta på patientens rätt att bestämma över sig själv.

Trots dessa texter saknar kvinnor i dag den till synes självklara rätten till sin egna kropp, detta då de förvägras rätten att välja mellan två likvärdiga alternativ, det vill säga att få föda vaginalt eller genom kejsarsnitt. Rådande förhållningssätt, att tvinga kvinnor till vaginal förlossning, kan närmast betraktas som ett direkt övergrepp från samhällets sida och ett tydligt brott mot patientlagen.

Vidare ser vi hur kvinnor som är tänkta att föda via kejsarsnitt i dag saknar samma möjlighet till att välja öppenvård som andra. I rättvisans namn bör det fria vårdvalet rimligen gälla samtliga kvinnor. 

Socialminister Lena Hallengren önskas mot bakgrund av detta svara på följande fråga:

Kan ministern tänka sig att vidta några åtgärder för att garantera kvinnor rätten att välja kejsarsnitt och avser hon att vidta åtgärder i syfte att säkerställa att det fria vårdvalet framöver ska fungera lika för kvinnor som föder vaginalt respektive genom kejsarsnitt?