Fråga 2021/22:1864 Pumplagen

av Thomas Morell (SD)

till Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S)

 

År 2005 infördes pumplagen, lag (2005:1248) om skyldighet att tillhandahålla förnybara drivmedel, som tvingade de största bensinstationerna att även tillhandahålla förnybara drivmedel som exempelvis etanol och biogas. Elektricitet är dock explicit uteslutet som förnybart drivmedel i lagen.

Sedan 2005 har emellertid utvecklingen tagit en annan vändning i form av en snabb elektrifiering av personbilsflottan. Jag kan konstatera att det i skrivande stund finns 349 909 laddbara personbilar i Sverige, vilket utgör 7 procent av den svenska personbilsflottan. Tillväxttakten under de senaste 12 månaderna är svindlande 55 procent. Att i detta läge fortsätta att tvinga bensinstationer att tillhandahålla etanol och biogas framstår som minst sagt apart.

Vi har länge drivit frågan kring elektrifiering av transportsektorn, vilket även framgår av våra budgetsatsningar på området. Vi ser också att detta är en väg som både marknad och konsumenter uppskattar samt att det ger reell effekt avseende utsläppen från transportsektorn. En sektor som står för ca 1/3 av Sveriges växthuspåverkande utsläpp.

Många bensinstationer sökte dispens från gällande pumplag. Dispenserna var dock tidsbegränsade och många håller nu på att löpa ut. Indikationer har kommit att Transportstyrelsen inte kommer att förlänga dispenserna för samma anledning som vid första ansökningstillfället. Detta innebär att många bensinstationer inom en snar framtid blir tvingade till dyra investeringar för att skaffa biogas eller etanol. Samtidigt som det inte är dessa drivmedel som efterfrågas längre. Lagen som från början sades vara “teknikneutral” tvingar nu bensinstationerna att satsa på ”fel” förnybart drivmedel.

Mot bakgrund av ovan vill jag ställa följande fråga till klimat- och miljöminister Annika Strandhäll:

Kommer ministern att vida åtgärder för att förändra lag (2005:1248) om skyldighet att tillhandahålla förnybara drivmedel i syfte att fokusera på elektrifiering?