Fråga 2021/22:1860 Krav på kontanthantering

av Mikael Eskilandersson (SD)

till Statsrådet Max Elger (S)

 

Krav på kontanthantering är en högaktuell fråga. Detta av flera skäl: krig, andra kriser och cyberattacker, samt sårbara gruppers behov.

Kontanthanteringen minskar. Digitala betallösningar förenklar för många, men det drabbar också negativt, inte minst den äldre generationen och personer med funktionsvariationer. Utvecklingen med digitala lösningar är positiv, men får inte ske på bekostnad av nödvändigheter. Det är inte alla som i alla lägen kan hantera digitala betallösningar.

Cyberattacker är ett stort hot mot svenska företag. Riskerna är inte desto mindre i orostider med pågående krig i närområdet. Rapportering visar att säkerhetsrutiner inte hinner med i utvecklingen. Det har nyligen förekommit att butiker drabbats av hackning och måste pausa försäljningen eftersom betalsystemen inte fungerat. Detta är samhällsfarligt och försätter medborgare i besvärligt läge.

En utredning pågår, Betalningsutredningen, med uppdrag att kartlägga betalningsmarknadens utveckling och analysera statens framtida roll på betalningsmarknaden. Men kontantfrågan är för viktig i nuläget för människor i samhället, för att endast hänvisning till en utredning ska göras. Regeringsföreträdare behöver besvara frågan om hur man ställer sig till ett krav på kontanthantering.

Riksbanken, Svensk handel och Europeiska centralbanken har uttryckt vikten av kontanter för att samhället ska fungera. I Danmark och Norge finns allmän kontantplikt. Vi i Sverigedemokraterna menar att med vissa undantag ska en kontantplikt för livsnödvändig konsumtion som omfattar livsmedelsbutiker, apotek och bränslestationer, finnas.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Max Elger:

Vilket svar har statsrådet på vad regeringen kommer att göra för att förstärka den nationella kontanthanteringen, vid sidan av eventuell hänvisning till att det pågår en utredning om statens roll på betalmarknaden?