Fråga 2021/22:1859 Utbyggnaden av 5G-nätet

av Jimmy Ståhl (SD)

till Statsrådet Khashayar Farmanbar (S)

 

Det finns många förhoppningar på 5G-utbyggnanden, allt ifrån att lösa stora frågor som bredband till glesbygd, telemedicin i avlägsna delar av landet med uppkopplade patienter till självstyrande bilar som reducerar antalet olyckor. Även frågor som självreglerande ventilationssystem baserat på närvaro och smartare belysning inom- och utomhus ingår i förhoppningarna.

Sverige har länge varit ledande inom EU på området digitalisering. Jag kan dock konstatera att Sverige tappar position i jämförelser gjorda av EU-kommissionen. När det gäller specifikt 5G-täckning ligger Sverige långt under EU-genomsnittet. För 5G-täckning i befolkade områden har Sverige endast 18 procent jämfört med ett EU-snitt på 66 procent. Enligt EU:s digitaliseringsmål ska hela unionen ha 5G-täckning senast år 2030.

Trots ovan angivna siffror så noterar jag att energi- och digitaliseringsministern i media utlovar att ”Vi kommer att uppnå EU:s mål utan större problem som det ser ut nu.”.

Mot bakgrund av ovan vill jag därför ställa följande fråga till statsrådet Khashayar Farmanbar:

Vilka konkreta åtgärder avser statsrådet att vidta för att säkerställa att Sverige uppnår målet om full 5G-täckning senast år 2030?