Fråga 2021/22:1858 Utvecklingen i Afghanistan och försöken att legitimera talibanernas styre

av Anders Österberg (S)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

För nästan exakt ett år sedan så hände det som många fruktat. Talibanerna tog över makten i Afghanistan. Talibanerna har aldrig ändrat sig. Och de kommer aldrig att ändra sig. Bilderna från Kabuls flygplats där människor dör i terror men även faller ner från flygplan, i desperata försök att fly, har etsat sig fast.

Förtrycket från talibanerna drabbar alla oavsett etniskt ursprung i Afghanistan men det drabbar framför allt kvinnor och minoriteter.

FN:s biståndsuppdrag i Afghanistan UNAMA släppte en rapport den 20 juli, som beskrev situationen för mänskliga rättigheter i Afghanistan under de 10 månaderna efter talibanernas maktövertagande. Rapporten sammanfattar en oro över "utomrättsliga mord, tortyr och misshandel, godtyckliga arresteringar och frihetsberövanden, inskränkta rättigheter för kvinnor och flickor i Afghanistan och brist på grundläggande friheter."

Från den 15 augusti 2021 till den 15 juni 2022 dokumenterade UNAMA 2 106 civila dödsoffer, 219 utomrättsliga avrättningar, 217 fall av "grymma, omänskliga och förnedrande straff", kränkningar av mänskliga rättigheter som har drabbat majoritet av mediearbetare, journalister och aktivistgrupper.

Detta är miniminivå på siffrorna, dvs. fall som rapporterats och undersökts av UNAMA.

Ali Maisam Nazary, ansvarig för utrikesrelationer för Afghanistans nationella motståndsfront, välkomnade rapporten men betonade vikten av åtgärder som krävs för att förhindra framtida brott. Han har även varit i Sverige och framfört bristen på mänskliga rättigheter under talibanernas styre i Afghanistan.

Under juli månad, den här sommaren, genomförde talibanerna en utrensning av journalister som rapporterade om talibanernas grymma brott mot folket i Afghanistan.

Sveriges utrikesminister har haft en klar och tydlig linje gentemot talibanerna. Det är många som uppskattar utrikesministerns politiska mod.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

Vilka initiativ avser ministern att ta gällande Afghanistan framöver?