Fråga 2021/22:1857 Militära och civila resurser till Ukraina

av Magnus Jacobsson (KD)

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

Under vecka 28 gjorde jag ännu ett besök i Ukraina. Under denna resa träffade jag politiker, företagare, civila och soldater. Alla hade två väldigt tydliga budskap:

A) Hjälp oss med att få mer offensiva vapen med bättre räckvidd så att vi får möjlighet att återta de områden som idag ockuperas av Ryssland.

B) Kriget kommer hålla på länge och ska vi klara av att utveckla Ukraina under denna period behöver vi hjälp med byggmaterial och då framför allt fönster.

Avseende A så har den frågan diskuterats under en längre tid och EU samt USA har sakta men säkert börjat ge Ukraina mer och bättre krigsmateriel vilket börjar få effekt på marken. De soldater jag talade med var oerhört tacksamma för den svenska hjälpen och dom gav framför allt granatgeväret Carl-Gustav beröm. Samtidigt önskade man att Sverige även ska bistå med artilleri, pansarfordon, vinteruniformer m.m.

Avseende B var det en väldigt ny fråga för mig, men när jag besökte flera platser där strider hade pågått i Kievområdet så var det uppenbart att flera hus går att rädda om man får möjlighet att reparera fasaderna, vilket gör att de som flytt kan flytta hem igen. Kriget och den ryska terrorbombningen av civila bostäder och infrastruktur har skapat stor brist på byggmaterial och då framför allt på fönster samt glas, vilket gör att man har svårt att reparera de skadade fastigheterna som går att reparera.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga försvarsminister Peter Hultqvist:

Vad gör regeringen för att stödja Ukraina både militärt och civilt?