Fråga 2021/22:1851 Kinas aggression mot Taiwan

av Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Tisdagen den 2 augusti landade USA:s talman Nancy Pelosi i Taiwan. Ett välkommet besök som visade vilket stöd hon önskade visa ett av världens mest demokratiska och fria länder. Glädjande nog var hon också tydlig med detta då hon i sitt tal väl på plats också tydliggjorde ambitionen att verka för ett utökat utbyte mellan Taiwan och USA.

Fastlandskina såg, som väntat, inte särskilt positivt på besöket, då de hävdar sin rätt över den framgångsrika önationen. Som bekant har detta också blivit tydligt, då man på ett aggressivt sätt inte bara omringat Taiwan med diverse militärövningar utan även avfyrat missiler över Taiwan samt kränkt landets territorium.

Även om EU:s utrikeschef Josep Borrell har uppmanat till lugn och blygsamt fördömt agerandet från Kina har reaktionerna från den fria, demokratiska världen rent generellt varit förhållandevis tysta. Detta trots vetskapen om att Taiwan i dag lever i skuggan av Kina, som i dag kan utgöra det största hotet mot den demokratiska världen.

Faktum är att det bara tycks vara Litauen som håller den demokratiska fanan högt då det auktoritära Kina utövar sina aggressioner. Att den svenska utrikesministern, som säger sig stå för en demokratioffensiv inom utrikespolitiken, låter Litauen stå ensamma inom EU-kretsen om att ge Pelosi stöd för sitt besök bör inte ses som annat än ett svek.

Mot bakgrund av ovanstående önskas utrikesminister Ann Linde svara på följande fråga:

 

Stöder ministern Nancy Pelosis besök i Taiwan, och på vilket sätt avser ministern att tydliggöra detta samt visa sitt stöd för Taiwans rätt att ta emot vilka politiker eller diplomater de vill utan påtryckning från Fastlandskina?