Fråga 2021/22:1840 AF och företagarperspektivet

av Betty Malmberg (M)

till Arbetsmarknads- och jämställdhetsminister Eva Nordmark (S)

 

Nyligen slutrapporterades projektet Mer mat – Fler jobb (den 2 augusti 2022), i vilket Arbetsförmedlingen har samverkat med Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) och Livsmedelsföretagen (LI) för att förbättra matchningen och samtidigt öka svensk livsmedelsproduktion. Det är ett välkommet och angeläget syfte eftersom många lantbrukare i dag har svårt att finna personal.

I sammanfattningen av projektet står följande att läsa: ”När nu projektet avslutas och summeras vill Arbetsförmedlingen lyfta värdet av att utgå från företagarnas perspektiv. Av olika skäl arbetar Arbetsförmedlingen normalt med att utgå från de arbetssökandes behov. I det här projektet är det företagarnas behov som kommit i första rummet, för att sedan arbeta med att matcha behoven mot prioriterade målgrupper.” Detta är en intressant slutsats som borde få större genomslag i Arbetsförmedlingens verksamhet, struktur och organisation.

I slutsummeringen står det vidare: ”Projektet vill här framhålla att nya projekt inte behövs gällande metodutveckling och efterfrågan. Däremot kan projektformen användas i finansieringssyfte. Mer mat – Fler jobb har i föreliggande rapport visat på vad som bör göras, var det bör göras, hur det kan göras. Frågan är vem som ska göra. Det saknas i allt väsentligt en nationellt sammanhållande operativ aktör.”

Med hänvisning till ovan vill jag fråga arbetsmarknads- och jämställdhetsminister Eva Nordmark:

 

Avser ministern att vidta några åtgärder med anledning av rapporten, och i så fall vilka?