Fråga 2021/22:1834 Tillstånd för gruvbrytning

av Betty Malmberg (M)

till Näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S)

 

I en tidigare fråga (2021/22:1763) undrar jag vilka åtgärder som näringsministern avser att vidta för att regelverket som styr koncessionsfrågorna i Sverige ska leva upp till internationell standard.

I sitt svar hänvisar näringsministern bland annat till kravet på så kallad ”malmbevisning”, som enligt svaret ”i regel görs utifrån internationella standarder”. Så som jag skriver i min ovannämnda fråga är noggrannheten i detta steg dock bara ± 50 procent. I länder med hög internationell standard på själva tillståndsprocessen  får man däremot inte godkänt för att starta en gruva på ett så osäkert underlag. Där ska underlaget motsvara en noggrannhet på ± 10 procent. Av min tidigare fråga framgår att dessa krav bland annat finns i gruvnationerna Kanada och Australien.

För tydlighetens skull vill jag framhålla vikten av att tillståndsprocesserna för gruvtäkt ska förenklas och kunna ske snabbare. Men det motsäger enligt min uppfattning inte att Sveriges process ska leva upp till de krav som motsvarar den högre internationella standard som råder i andra framgångsrika och etablerade gruvnationer.

Med hänvisning till ovannämnda vill jag fråga näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson:

 

Avser ministern att vidta åtgärder för att regelverket som styr koncessionsfrågorna i Sverige ska leva upp till den nivå som motsvarar internationell standard med noggrannhet på ±10 procent?