Fråga 2021/22:1830 Mänskliga rättigheter och rättssäkerhet i Jemen

av Anders Österberg (S)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Sveriges utrikesminister är ett välkänt och respekterat namn i Jemen och bland jemeniter. Den som i sommar har läst globalbar.se och utrikesministerns roll i att få ett flertal dödsdömda bahaier frisläppta  har troligen, precis som jag, blivit berörd.

Sverige är djupt engagerat för Jemen och har tidigare stått värd för FN-möten med parterna. Senast i juni i år ägde ett uppskattat möte rum. Ann Linde har, som den enda av EU:s utrikesministrar, varit i Jemen vid två tillfällen. Därför är Sverige en naturlig mötesplats för samtal om Jemen.

Krig är helvetet på jorden, och minoriteter drabbas ofta extra hårt. Den jemenitisk-etiopiska modellen och skådespelerskan Intisar al-Hammadi har  blivit uppmärksammad av flera framstående MR-aktivister och av organisationen Human Rights Watch. En domstol som kontrolleras av huthirebellerna i Jemens huvudstad Sanaa dömde Intisar al-Hammadi förra året till fem års fängelse för äktenskapsbrott och drogbruk. Människorättsorganisationer kritiserar domen för att bygga på falska bevis. Bland annat har hon fått underteckna erkännanden med ögonbindel. Hennes advokat har berättat  att hon blivit utsatt för kränkande behandling i fängelset och fått motta nedsättande ord på grund av sitt etiopiska ursprung men också blivit kallad för ”slav” och ”hora”.

Den respekterade och välkände jemenitiska människorättsaktivisten Hind al-Eyrani berättar att just eftersom Intisar al-Hammadi är halvjemenit/halvetiopier så blir hon en minoritet som få kommer att försvara. Det finns inga starka släktnätverk som kommer att ingripa på hennes sida. Hennes enda hopp är att världen ska orka agera för hennes och andra minoriteters ärenden. Just al-Eyrani har ett långt engagemang för alla människors lika värde och rätt i Jemen och intygar också att Sverige är ett land som makthavare i landet lyssnar till. Speciellt till utrikesminister Linde, som är en röst för de röstlösa.

Al-Hammadi vittnade år 2020 om hur utsatt hon var för rasism just enbart på grund av hennes mörkare hudfärg. Etiopier och andra östafrikaner har varit extra utsatta i kriget i Jemen.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Kommer ministern i kommande samtal med företrädare för olika jemenitiska företrädare att försäkra sig om rättvisa rättegångar, och kan ministern tänka sig att lyfta fall som till exempel Intisar al-Hammadis?