Fråga 2021/22:1823 Markering mot ryska ambassaden

av Joar Forssell (L)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Rysslands anfallskrig mot Ukraina är inte bara ett direkt angrepp mot det ukrainska folket, men också mot hela Europa. Det finns ett enormt stöd för att hjälpa Ukraina hos det svenska folket. Det sker framförallt genom att vi skickar bistånd och vapen, samt hjälper flyktingar.

Nu har Rysslands ambassad i Sverige hånat en svensk som stupade när han deltog i försvaret av Ukraina och Europa. Den svensk som stupade var fram till i våras anställd vid Försvarsmakten. Ambassaden skriver på sina sociala medier att svensken ”fick vad han förtjänade” och man varnar andra svenskar, ”krigshundar”, att delta som frivilliga i Ukraina.

Det är ovärdigt och opassande att ryska ambassaden angriper en enskild person i denna tragedi. Den svenska regeringen måste markera varje gång Ryssland försöker påverka svenska opinionen med olika former av psykologisk krigsföring. Ett sätt är att ambassadören kallas upp till Utrikesdepartementet.

Har utrikesministern eller avser utrikesministern att kalla upp den ryska ambassadören till Utrikesdepartementet med anledning av hånet mot den stupade svenska mannen?