Fråga 2021/22:1817 Utrikesdepartementets ekonomiska stöd till Atlantic Council

av Amineh Kakabaveh (-)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Utrikesdepartementet ger sedan 2013 ekonomiskt stöd till den amerikanska neo-konservativa tankesmedjan Atlantic Council, med huvudkontor i Washington DC. Vissa hävdar att Atlantic Council i själva verket fungerar som Natos propagandagren. Utöver stödet från svenska UD finansieras Atlantic Council av Nato, en lång rad Natoländer, flera oljediktaturer i Mellanöstern och vapenindustrin där svenska Saab är en av de större bidragsgivarna.

Från svaret på en tidigare skriftlig fråga vet vi att Utrikesdepartementet ger ekonomiskt stöd genom tematiska projektbidrag till Atlantic Council för att få hjälp med ”långsiktiga analyser" från detta "forum i Washington för dialog i frågor av vikt för svensk utrikespolitik, transatlantiskt samarbete och möten med experter.”

Enligt Kammarkollegiets kontrollpromemoria (Dnr 4804-2020) daterad 2021-09-10 står det att Utrikesdepartementets stöd bland annat finansierar löner och sociala avgifter för tre tjänster på Atlantic Council: en Director, en Deputy Director samt en Senior Fellow.

Saabs Nordamerikachef Michael Anderson sitter i Atlantic Councils Executive Board och listas som Director. En annan tidigare Saabdirektör, Anna Wieslander, är i dag Atlantic Councils Nordeuropachef, vilket borde korrelera med Deputy Director. Sedan har vi ekonomen Anders Åslund som fram tills nyligen hade titeln Senior Fellow.

Det kan tyckas märkligt att ingen tidigare har ifrågasatt lämpligheten i att Utrikesdepartementet subventionerar en amerikansk Natonära tankesmedja med skattemedel, och med det även subventionerar vapenindustrin. En lika angelägen fråga vore att ifrågasätta lämpligheten i att Utrikesdepartementet under flera år har finansierat Atlantic Councils Stockholmskontor. Detta är särskilt angeläget efter regeringens lika plötsliga som dramatiska helomvändning kring Sveriges säkerhetspolitiska doktrin.  

Mot denna bakgrund vill jag fråga utrikesminister Ann Linde: Avser ministern att tillsätta en grundlig revision av hur Utrikesdepartementet har använt skattemiljonerna till Atlantic Council och om dessa pengar har gått till att påverka svenskarnas syn på säkerhetspolitik och Natomedlemskap?