Fråga 2021/22:1815 Inställda tåg och sämre punktlighet

av Patrik Jönsson (SD)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Så har vi fått facit på Socialdemokraternas politik för Sveriges infrastruktur på järnvägens område – fler inställda tåg och sämre punktlighet. Fler sent inställda avgångar än på tio år och försämrad punktlighet – det är facit för tågtrafiken det senaste halvåret. Trafikverkets statistik visar att persontågen inte haft så dålig punktlighet sedan 2018.

Trafikverkets statistik visar att antalet persontåg som ställts in mindre än ett dygn före avgång har varit nästan lika många första halvåret i år som under samma tid för både 2020 och 2021 tillsammans. Totalt ställdes över 17 416 tåg in från första januari till sista juni.

Tågbranschens gemensamma mål är 95 procents punktlighet. Hittills i år har 89,8 procent av tågen kommit i tid.

Punktligheten har blivit sämre och de inställda tågen har blivit fler.

Vi har både motionerat och lyft frågan till infrastrukturministern om det inte är hög tid att avsluta experimentet med ett samlat Trafikverk. Tyvärr har vi gång på gång fått samma svar, att allt är utmärkt och att det inte finns några brister i den nu 12 år gamla sammanslagningen av Banverket och Vägverket.

Bara under Socialdemokraternas 8 år vid regeringsmakten har detta Trafikverket svällt med hela 48 procent till att bli en koloss bland statliga myndigheter och verk med hela 10 316 anställda. Problemet verkar uppenbart vara att infrastrukturministern tror att det blir mer och bättre järnväg om fler anställs på Trafikverket. Alla utom just infrastrukturministern ser att detta inte är en framgångssaga.

Mot bakgrund av ovan vill jag ställa följande fråga till infrastrukturminister Tomas Eneroth:

Avser ministern att snarast verka för att tågen i fortsättningen inte ställs in i den omfattning som gjorts första halvåret liksom att de tåg som avgår och ankommer gör det på utsatt tid?