av Alexandra Anstrell (M)
till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)
Jag har tidigare ställt en fråga till ministern gällande åtgärder för att säkerställa Sveriges flygförmåga. Bakgrunden till detta var att Officerstidningen skrev om hur ett antal stridspiloter vid stridsflygdivisioner i Sverige under vintern har ansökt om tjänstledighet för studier. Enligt uppgifterna var anledningen främst ett missnöje över karriärutvecklingen men också en frustration över rådande lönestruktur och kommande pensioner.
Försvarsmakten har tidigare flaggat om kommande pensionsavgångar och att otillräcklig rekrytering riskerar att minska antalet flygförare med upp till en tredjedel inom en tioårsperiod. Ministern svarade mig då att enligt den arbetsgivarpolitiska delegeringen ligger ansvaret för myndighetens personalfrågor inte på regeringen utan på myndigheten, i det här fallet Försvarsmakten. Ministern svarade också att Försvarsmakten kan återkomma till regeringen i det fall det uppstår eventuella hinder för personalförsörjningen som ligger utanför Försvarsmaktens mandat och möjligheter att åtgärda.
Jag skrev också en interpellation i juni som ministern inte hann med att svara på då vi nås av flera olika rapporter om att en stor andel stridspiloter kommer att försvinna på tjänstledighet i höst. Stridspilotens jobb i luften är krävande. Piloterna flyger dagligen och deltar i övningar såväl nationellt som internationellt. Tiden på marken ägnas åt planering och utvärdering av flyguppdrag och flygövningar. Stridspilotutbildningen är uppdelad i flera block, tar lång tid och är förenad med en hel del kostnader.
Regeringen beskriver själva att det är regeringen som beslutar om vilken inriktning som ska gälla för Försvarsmaktens verksamhet vad avser planeringsförutsättningar, mål för Försvarsmaktens operativa förmåga, krigsorganisationens utveckling och grundorganisationens utveckling. Regeringen har även möjligheten att via Försvarsmaktens regleringsbrev ge konkreta inspel till myndigheten kring vilka frågor som ska prioriteras.
Med anledning av detta vill jag ställa följande fråga till försvarsminister Peter Hultqvist:
Om det stora antal piloter som befaras vara tjänstlediga från och med i höst kommer att vara tjänstlediga, har då ministern för avsikt att vidta några nya konkreta åtgärder så att den operativa förmågan för flygvapnet inte försämras?