Fråga 2021/22:1812 Bristfällig svensk representation i Taipei

av Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

I april deltog undertecknad tillsammans med andra riksdagsledamöter i en studieresa till Taiwan. Med denna sedan länge planerade resa avsåg vi dels lära oss mer om Taiwan och landets förutsättningar, dels visa vårt stöd till den lilla demokratin som i dag tvingas utstå hård press från Fastlandskina.

En sak vi under resan blev varse om var hur den svenska representationen på ön brast, då svenska medborgare och företag som vi mötte främst uttalade mycket hård kritik. Sveriges representant på Taiwan, som fick svidande kritik, anses nämligen ha varit närmast osynlig och okontaktbar sedan hösten 2020 då vederbörande ersatte den förre representanten. Detta har också tydligt framkommit genom exempelvis klagomål från den svenska handelskammaren, som delar lokaler med honom. Vad som också framkom under vårt besök var att den svenska representantens höga frånvaro numera är vida omtalad bland diplomatkretsar i Taiwan.

Hur har det då tidigare sett ut på ön? I likhet med andra svenska ambassadörer förväntas den svenska representanten assistera svenska medborgare och företag i olika frågor. Det kan handla om passfrågor eller att utveckla någon form av näringsverksamhet. Det handlar inte minst om att marknadsföra Sverige och understödja den bilaterala relationen mellan Sverige och Taiwan. I samband med att den nuvarande representanten anlände skedde dock en radikal förändring till det sämre. Som enda EU-land med representation i Taiwan kom vi att få en företrädare som de facto ambassadör inte var bosatt på ön. Representanten har rest till Sverige ungefär var tredje månad och sammantaget spenderat mer tid i Sverige än på kontoret i Taiwan. Dessutom ser vi hur engagemanget väl på plats varit undermåligt, milt uttryckt.

Ett exempel på den bristfälliga närvaron är de möten som varannan månad hålls mellan EU:s representanter och taiwanesiska myndighetstjänstemän (eller aktörer från landets näringsliv). Den nuvarande representanten har enbart närvarat vid några enstaka tillfällen, och trots att skolk kommit att bli det normala har det aldrig skickats någon ställföreträdare till dessa möten. Business Sweden och den svenska representanten bjuds också varannan månad in till ett möte med handelskammarens utökade styrelse, i syfte att koordinera den svenska verksamheten på Taiwan. Även vid dessa möten har den svenske representanten till skillnad från sin företrädare inte visat något intresse av att närvara.

När journalisten Jojje Olsson från Kinamedia kontaktat UD i syfte att få svar på varför man är okej med att vi har en dysfunktionell representation visar det sig att man ändå säger sig ha fullt förtroende för den påstådda verksamheten i Taipei. Man använder sig även av pandemin som förklaring till brister, men det handlar om brister som inte uppvisas i andra EU-länder på plats.

I en tid då världens demokratier valt att öka sitt samarbete med Taiwan ser vi hur Sverige i stället sticker ut som det enda europeiska landet som minskat sin officiella närvaro i Taipei. Det är oförsvarligt, inte minst då regeringen uttalat ska följa en så kallad demokratioffensiv.  

Utrikesminister Ann Linde anses mot bakgrund av detta svara på följande fråga:

 

Hur kan ministern motivera att Sverige som enda EU-land minskat den svenska representationen i Taiwan samtidigt som andra har kommit att öka den, och hur rimmar detta med den så kallade demokratioffensiven?