Fråga 2021/22:1811 Kostnad för svensk utrikesrepresentation

av Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

I diplomatkretsar, bland företag och bland svenskar bosatta i Taiwan är det i dag vida känt att den svenska representationen i Taipei är dysfunktionell och i vissa sammanhang till och med kan betraktas som obefintlig. Detta trots att Taiwans geopolitiska betydelse ökar och trots att Europaparlamentet med röstsiffrorna 580–26 antog en rapport som pekade på att EU skulle stärka de politiska och ekonomiska relationerna med Taiwan just för att det skulle bistå landet med att försvara demokratin som i dag hotas från Fastlandskina.

Journalisten Jojje Olsson från Kinamedia som är bosatt i Taiwan har kunnat visa att den uteblivna representationen inte har med kostnader att göra. Tvärtom ser den bristfälliga närvaron ut att kosta mer.

Pandemin har inneburit att den svenske representanten i Taiwan, Bengt Carlsson, vid varje inresa har varit tvungen att sitta två veckor i karantän, vilket skett på hotell då vederbörande inte har haft någon bostad i Taipei. Det har skett ofta, då han rest till Sverige var tredje månad och sammanlagt spenderat mer än hälften av tiden i Sverige.

Enligt det tyska bolaget Statista, som sysslar med att förmedla marknads- och konsumentinformation, är Taipei den tredje dyraste staden i regionen Asia-Pacific för rum på lyxhotell. Taipei har till och med högre priser än de beryktat dyra hotellen i Singapore och Shanghai. Eftersom den svenske representanten alltid bott på lägenhetshotell då han varit i Taipei lär kostnaderna vara tämligen extrema, och tillsammans med de konstanta flygresorna mellan Taiwan och Sverige så kan vi inte annat än förvänta oss ett upplägg som medför oroväckande höga kostnader för skattebetalarna.

Utrikesministern har tidigare förklarat de EU-unika svenska bristerna i representation i Taiwan med rådande coronapandemi. Inget annat europeiskt land har dock minskat sin diplomatiska närvaro i Taiwan på grund av pandemin, utan tvärtom. Andra diplomater har i stället utökat sin fysiska närvaro till stor del också tack vare att Taiwan har varit ett av de mest framgångsrika länderna i världen med sin hantering av covid-19. Dessutom har andra länders diplomater valt att stanna längre för att medvetet undvika två veckors karantän vid tillbakaresa.

Utrikesminister Ann Linde önskas mot bakgrund av detta svara på följande:

 

Hur motiverar ministern de extra kostnader som, enligt vad som framkommit ovan, har uppstått för den svenska representationen i Taiwan och om kostnaderna har ökat, kan vi förvänta oss att ministern agerar för att minska dem?