Fråga 2021/22:1810 Sveriges tillväxt i förhållande till övriga EU-länder

av Markus Wiechel (SD)

till Finansminister Mikael Damberg (S)

 

Det råder ingen tvekan om att den socialdemokratiska regeringen misslyckats på område efter område samtidigt som den också svikit löfte efter löfte. Vi ser en skenande brottslighet, där rättsväsendet inte klarar av de mest enkla åtagandena och där man klart och tydligt visat på politisk handfallenhet gentemot kriminella. Vi ser skenande elpriser som också är en direkt konsekvens av regeringens kärnkraftsfientliga hållning samtidigt som man trissat upp drivmedelspriserna till nivåer vi aldrig tidigare skådat.

Vi ser rekordlånga vårdköer och stora brister inom sjukvården, fortsatt eftersatt äldreomsorg samt en skola i förfall. Till råga på allt detta och mycket mer har vi sett en regering som helt missat målet avseende arbetsmarknadspolitiken. Sverige har sedan 2014 rasat från plats 10 till plats 22 av EU:s 28 medlemsländer när det gäller arbetslöshet. Ser man bara till invånare födda utanför EU har Sverige unionens näst högsta arbetslöshet. Detta är som bekant en helt annan riktning än den som utlovades av Stefan Löfven. Han lovade nämligen att Sverige skulle ha lägst arbetslöshet i EU år 2020.

Den 13 juli presenterade EU:s ekonomikommissionär Paolo Gentiloni sin senaste prognos för den ekonomiska utvecklingen i unionen. Det var en dyster läsning, särskilt för svenskar. Vi ser sedan den förra upplagan (från maj) en betydligt sämre utsikt för tillväxten där man också räknar med högre inflation. Samtidigt varnar kommissionen för en recessionsstorm i det fall Ryssland helt stryper gasflödet.

Varför är det då extra dystert för Sverige? Vi beräknas nämligen få den lägsta tillväxten i hela EU, och den svenska tillväxtprognosen justeras dessutom ned ytterligare sedan den senaste upplagan. Den Socialdemokratiska regeringen har onekligen en hel del att förklara för svenska folket när vi nu närmar oss val.

Mot bakgrund av ovanstående önskas finansminister Mikael Damberg svara på följande fråga:

 

Hur kan ministern förklara att Sverige beräknas ha EU:s absolut lägsta tillväxt, och vilka åtgärder menar ministern ska vända på detta?