Fråga 2021/22:1807 Nordkoreas stöd till rysk ockupation

av Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Sverige har ur diplomatisk synvinkel en unik roll i Nordkorea då vi är ett av få länder med en diplomatisk representation i landet, vilket därmed gör att vi får bistå i arbetet för större delen av västvärlden. Detta innebär naturligtvis att Sverige också har såväl ett stort ansvar som unika möjligheter i det milt uttryckt märkliga landet.

Det råder inte några som helst tvivel om att Nordkorea, mot bakgrund av den hårda diktatur det är, också har relationer med andra diktaturer. En av dessa är Ryssland, som ju för närvarande bedriver ett fullkomligt oförsvarligt anfallskrig mot sitt demokratiska grannland Ukraina, men redan sedan 2014 illegalt ockuperat stora landområden.

Nu visar det sig att Nordkorea kommit att uttrycka stöd för Rysslands fasansfulla agerande genom att erkänna de självutnämnda ukrainska ”folkrepublikerna” Donetsk och Luhansk, som står under rysk kontroll.

Som en reaktion på detta har Ukrainas utrikesdepartement meddelat att de diplomatiska förbindelserna med Nordkorea avbryts, vilket är fullt naturligt. Det ukrainska utrikesdepartementet har även låtit meddela ”att man betraktar Nordkoreas beslut som ett försök att undergräva Ukrainas suveränitet och territoriella integritet, vilket är ett grovt brott mot Ukrainas konstitution, FN-stadgan samt de grundläggande normerna och principerna i internationell rätt”.

Inte minst mot Sveriges förhållandevis välfungerande diplomatiska relationer med Nordkorea önskas utrikesminister Ann Linde svara på följande:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta mot bakgrund av Nordkoreas erkännande av de ryskockuperade områdena Donetsk och Luhansk som självständiga?