Fråga 2021/22:1804 Kökaos och arbetsmiljöproblem på Arlanda flygplats

av Jimmy Ståhl (SD)

till Näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S)

 

Det kan inte ha undgått någon svensk medborgare att det varit totalt kaos och fortfarande är problematiskt på Sveriges största flygplats Arlanda.

Swedavia har uppenbart misslyckats med att bemanna säkerhetskontrollerna, och köerna har ringlat långa på Arlanda. En konsekvens är att många valt att vara ute i mycket god tid för att inte missa sitt flyg, vilket skapat ytterligare tryck på de underbemannade säkerhetskontrollerna. Besvikelsen och frustrationen hos alla dem som drabbats och fortsatt drabbas av kaoset på Arlanda är stor, framför allt hos alla som missat och missar sina flyg.

Som en konsekvens av denna besvikelse och frustration har jag kunnat ta del av information som ger vid handen att personalen på Arlanda utsätts för hårda ord, spott och i vissa fall även fysiska angrepp. Detta är ur flera aspekter, men inte minst ur arbetsmiljösynpunkt, oacceptabelt.

Frustration och rädsla hos passagerare som saknar information och riskerar att missa sitt flyg berättigar inte att ta ut denna frustration på personalen, som gör vad de kan för lösa situationen. Denna arbetsmiljövinkel får inte glömmas bort. Under rådande omständigheter går medarbetarna på Arlanda till sina arbeten med en klump i magen då de vet att hur hårt de än arbetar kommer de att utsättas för obehagligheter.

Det yttersta arbetsmiljöansvaret ligger givetvis på Swedavias vd. De som tillsätter honom är styrelsen, vilka utsetts av ägarna, det vill säga den socialdemokratiska regeringen där näringsministern är ansvarig för statens bolag. Ett tungt ansvar vilar därför på Karl-Petter Thorwaldsson.

Mot bakgrund av ovan vill jag ställa följande fråga till näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson:

 

Avser ministern att skyndsamt agera för att skapa en bättre ledning och styrning av Swedavia så att den nuvarande situationen på Arlanda flygplats blir löst och att en dylik situation inte uppstår igen?