Fråga 2021/22:1803 Infrastrukturplanen

av Thomas Morell (SD)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Innan sommaren presenterade regeringen den nationella infrastrukturplanen. Det gjordes en stor poäng av att denna plan skulle vara en ”historisk” satsning. Infrastrukturminister Tomas Eneroth hävdade till och med att infrastrukturplanen skulle vara ”bigger than Biden” (travesterade på Joe Bidens infrastruktursatsningar i USA).

För att nu komma ned på jorden så var den så kallade ”historiska” satsningen på sammanlagt 881 miljarder kronor redan innan planen satts igång underfinansierad med 130 miljarder kronor, enligt Stockholms Handelskammare.

Lägg där till att den svenska inflationen, enligt KPIF, för juni månad var 8,5 procent. Det är den högsta inflationstakten sedan juli 1991 och en ökning från 7,2 procent i maj, enligt SCB. Med en sådan inflationstakt urholkas den nationella infrastrukturplanen i en rasande fart.

Min bedömning är att konsekvenserna, om inte mer pengar tillskjuts, blir än sämre vägar och järnvägar. Även investeringar i nya vägar och järnvägar riskerar uppenbart att bli senarelagda, och i värst fall blir de inte ens av.

Jag har redan kunnat ta del av oroväckande signaler om att Trafikverket stoppar flera planerade underhåll av vägar på grund av höga asfaltspriser. Detta är bara ett av många kommande exempel på hur de ”historiska” satsningarna nu urholkas snabbt och riskerar att bli en ”tummetott”.

Mot bakgrund av ovan vill jag ställa följande fråga till infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Avser ministern att vidta åtgärder för att dels komma till rätta med den underfinansiering som ligger i den nationella infrastrukturplanen, dels vidta åtgärder för att inflationsskydda anslagen till den nationella infrastrukturplanen?