Fråga 2021/22:1802 Ledning och styrning av SJ

av Patrik Jönsson (SD)

till Näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S)

 

Det var delvis känt att SJ varnat för att det fanns risk för att det skulle bli störningar i tågtrafiken under sommaren. Omfattningen var emellertid inte uttalad. Nu är tågkaoset dock ett faktum med i genomsnitt 30 inställda avgångar om dagen.

SJ:s koncernchef och tillika vd skriver följande i sin inledning i SJ:s årsredovisning för 2021: ”Allt fler väljer tåget för att det är bekvämt, säkert och för att restiden kan användas till arbete, studier, vila eller till att umgås.” Det kan då knappast komma som en överraskning att kunderna sommaren 2022 vill resa med tåg.

Att då som ytterst ansvarig för bolaget inte ha kunnat säkerställa planeringen för att SJ ska kunna möta det behov som kunderna har är helt obegripligt. Det ligger i koncernchefens och tillika vd:ns ansvar att utifrån aktiebolagslagen ansvara för den dagliga förvaltningen av bolagets angelägenheter; om det ställs in 30 avgångar per dag måste detta rimligen ses som ett kapitalt misslyckande.

Att utgångspunkten för dessa inställda avgångar är personalbrist gör saken på inget sätt mindre graverande utan snarare tvärtom – personalfrågor går och ska kunna planeras. Att banarbeten, en undermålig och eftersatt spåranläggning inte kan lastas SJ är givet och tas inte heller med i min kritik.

Nu är det emellertid så att en vd arbetar på uppdrag av sin styrelse till vilken vd:n rapporterar. Denna styrelse utses i ett statligt bolag av företrädare för regeringen, det vill säga Socialdemokraterna. Ansvaret för den uppkomna situationen vilar därför tungt på näringsministern.

Mot bakgrund av ovan vill jag därför ställa följande fråga till näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson:

 

Avser ministern att agera för att SJ-resenärerna, som nu drabbas av inställda tåg över hela Sverige, snabbt ska kunna få se en ökad turtäthet?