Fråga 2021/22:1801 Kostnadsfri TBE-vaccinering

av Sten Bergheden (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

TBE ökar i landet och en ökad vaccinering bör ske.

Flera områden i Sverige är speciellt drabbade av TBE, som är en allvarlig fästingsmitta som kan orsaka exempelvis svårartad hjärnhinneinflammation. Skaraborg i Västsverige runt Vänern och Vättern är ett hårt drabbat TBE-område, och Stockholms skärgård är ett annat område som är speciellt drabbat av TBE.  Men områdena ökar, och flera regioner har börjat diskutera gratis vaccinering men regeringen har inte ännu tagit några initiativ i denna viktiga fråga. Regionerna är redan hårt pressade efter pandemin och har nu ofta långa sjukvårdsköer att beta av, därav borde regeringen och staten kunna gå in och ta ett större ekonomiskt ansvar över en mer allmän TBE-vaccinering.

Regeringen har väl som uppdrag att fatta beslut om vilka sjukdomar som ska omfattas av det nationella vaccinationsprogrammet efter underlag från Folkhälsomyndigheten? TBE situationen ser annorlunda ut i landet där områden och regioner är olika hårt drabbade, därav borde man också då se över om inte vissa regioner borde ha TBE med i det allmänna vaccinationsprogrammet.

Att vaccinera en familj mot TBE där varje dos kostar 400 kronor per person är en stor kostnad för en familj. Nu när både bränslepriser och elpriser dessutom är mycket höga i Sverige, finns det en risk att de som borde vaccinera sig mot TBE avstår av ekonomiska skäl, vilket äventyrar personens hälsa och riskerar att belasta samhället med högre kostnader längre fram. 

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Avser ministern att ta några initiativ i TBE-frågan och eventuellt införa försöksområden eller län som är extra hårt drabbade, till exempel Skaraborg och Västra Götaland, där TBE-vaccinet kunde ingå i det allmänna vaccinationsprogrammet och vara kostnadsfritt?